home
projecten
over stel je voor
contact
projecten
over steljevoor
contact
logo steljevoor architectuur en illustratie, home
woonhuis buitengebied Ermelo
vorige
volgende
De setting van dit woonhuis is een locatie teruggetrokken van de provinciale weg tussen Garderen en Ermelo met een bosrand als rugdekking. De ruimte tussen de plek en de openbare weg wordt gevormd door een open weidelandschap. Om het woonhuis zoveel mogelijk op te laten gaan in het landschap met bestaande boerderijen en schuren, is gekozen voor lage, lineaire strip. De toegangsweg ligt tegen de rand van het perceel aan langs een bestaande bomenrij en komt aan de zuidzijde uit op een ‘binnenplaats’ die begrensd wordt door het woonhuis aan de oostzijde, de bosrand aan de westzijde en de paardenstallen -in dezelfde stijl als het woonhuis- aan de noordzijde.

Waar het woonhuis als massa de begrenzing vormt tussen openbaar en privé, is het in zichzelf een aaneenschakeling van functies die zich van openbaar -kantoor- aan de zijde waar het huis benaderd wordt, naar steeds meer privé -slaapkamers- ontwikkelt.

De hoofdstructuur wordt gevormd door een reeks spanten op gelijke afstand van elkaar waartussen de functies worden gerangschikt. Om de relatie binnen-buiten te versterken en de ruimten in elkaar over te laten lopen, staat het huis op een grondplaat en onder een dak met breed overstek. Overdekte buitenruimten ontstaan door uitsneden uit de plattegrond waardoor de relatie tussen binnen- en buitenruimten wordt versterkt.

Materialen refereren aan landelijk, functioneel: hout, glas en een metalen dak.
'country modern' woonhuis buitengebied Ermelo
woonhuis met kantoor als schuur in het weiland (niet gerealiseerd)
ontwerp 2008