home
projecten
over stel je voor
contact
projecten
over steljevoor
contact
logo steljevoor architectuur en illustratie, home
5 woningen Delftse school Horst
vorige
volgende
‘de Berg woningen’ buitengebied Ermelo
vijf ‘Delftse School’ woningen plan Horst Noord 
ontwerp 2009 - bouw 2012
Op korte afstand van afrit Horst van de A28 worden vijf karakteristieke landhuizen als onderdeel van landgoed “Horst noord” gebouwd.

Uit de brochure:
Op de locatie stonden vroeger enkele eenvoudige houten woningen. In de jaren ’50 bouwden de gebroeders Van den Berg hier een kleine fabriek. Deze werd al gauw hèt adres voor hout- en bouwmaterialen. Ook kon men er terecht voor bijvoorbeeld de bouw van een nieuw woonhuis, een bijgebouw of een schuur. Door specialisatie groeide het bedrijf later uit tot een toonaangevende, in de wijde omgeving bekende, deurenfabriek. Aan de overzijde was vroeger Garagebedrijf Jan van den Berg gevestigd.

Aan alle bedrijvigheid op deze plek kwam in 2009 een einde. De succesvolle deurenfabriek was uit haar jasje gegroeid en verhuisde naar een modern bedrijfspand op het Ermelose bedrijventerrein Veldzicht-Noord. De vrijkomende ruimte komt nu beschikbaar voor nieuwbouw. Geen grootschalig project, maar een zorgvuldige invulling met veel respect voor het landschap en de bijzondere omgeving. De bouwlocatie is uniek. In de rustige, groene omgeving zijn de laatste jaren, op beperkte schaal, nieuwbouwwoningen zorgvuldig ingepast in de bestaande bebouwing en natuur. Enkele in een bijzondere middeleeuwse stijl, zoals het markante woonkasteel ‘Groot Horloo’, en enige torenvilla’s. Samen met een aantal landhuizen in de ‘Art Deco / Chaletstijl’ en in de stijl van de ‘Delftse School’ zorgen zij voor een zeer bijzondere, sterk afwisselende bebouwing in een aantrekkelijk en wijd woongebied.
In het beeldkwaliteitsplan wordt voor de vrije kavels langs de hoofdroute naar ‘het Kasteel’ in gebied Horst Noord, waartoe de vijf Bergwoningen behoren, gerefereerd aan de architectonische stijl van de ‘Delftse School’.
Deze kenmerkt zich onder meer door een traditionele ambachtelijke stijl met een sobere uitstraling. Verschillen in maat en plaats van de gevelopeningen geven hiërarchie in functies binnen de woning weer.

Binnen deze richtlijnen zijn vijf woningen ontworpen die door overeenkomst in hoofdvorm, materialisering en detaillering duidelijk familie van elkaar zijn, maar door variaties in situering, gevelontwerp, kleur van de gevelsteen en indeling van functies ieder een eigen identiteit krijgen.