projecten
over stel je voor
contact
projecten
over steljevoor
contact
villa te Garderen
vorige
volgende
villa van der Laan Garderen
woonhuis bosrijk buitengebied 
ontwerp 2009 - uitvoering 2011-2012
De uitdaging voor dit project was het maximaal benutten van de beperkte mogelijkheden van het bestemmingsplan wat betreft de positie op het terrein en voorgeschreven maximale massa, referenties van landelijk bouwen in Frankrijk en villa ontwerpen in ArgentiniŽ en het stevige programma. Dit samen te brengen in een woonhuis met eigen identiteit waarbij de relatie tussen in- en exterieur optimaal is doordat de binnen- en buitenruimten in elkaar overlopen.

Er is gekozen voor een lineaire, heldere structuur van gelijke stramienen met prefab houten spanten waarbinnen de functies zijn ondergebracht. Het licht hellend terrein is gebruikt om het huis half verdiept in het terrein te leggen. Het basement, uitgevoerd in robuust Franse breuksteen verheft zich uit maaiveld waarin het huis is verankerd. Vandaaruit zweeft de bovenbouw, uitgevoerd in lichter materiaal van thermisch verzinkt staal, Douglas houten gevelbekleding en zinken dak, boven het glooiend maaiveld. Deze natuurlijke materialen verweren, mede afhankelijk van de oriŽntatie op eigen wijze.

Het huis bestaat uit drie delen. Een slaapdeel en een woondeel met daartussen geklemd de keuken als centrum met zicht Ďrondomí. Vanaf de inrit aan de hoger gelegen toegangsweg is via een hellingbaan met doorzicht op de tuin de auto opstelplaats in het middendeel -onder de keuken- bereikbaar. Vandaaruit zijn links en rechts de beide basementen bereikbaar. Vanuit het linkerdeel is zowel via trap als lift de hal van het woonhuis bereikbaar.

De loopbrug naar de voordeur en de omloop benadrukken het zwevend karakter van de bovenbouw. De omloop en de terrassen zijn afgewerkt met bamboe hout en sluiten naadloos aan op de met hout afgewerkte vloeren van het interieur en accentueren daarmee de relatie tussen binnen en buiten.

Doordat het huis decentraal op het perceel is gepositioneerd, is er aan zuid- en oostzijde meer ruimte voor tuin en waterpartij die bijdragen aan een prachtig uitzicht vanuit het woongedeelte met overdekte terrassen en tuinterrassen.

Bekijk een publicatie over deze villa in het tijdschrift Excellent