home
projecten
over stel je voor
contact
projecten
over steljevoor
contact
logo steljevoor architectuur en illustratie, home
villa Koudhoornseweg te Garderen
vorige
villa Koudhoornseweg Garderen
woonhuis aan de rand van de dorpskern 
ontwerp 2011 - uitvoering 2012
De opgave is een strak modern woonhuis met een groot panoramavenster gericht het weidelandschap aan de rand van de dorpskern.

Bebouwing in en rond Garderen is overwegend traditioneel met kappen waaraan het ontwerp zich niet conformeert. Ondanks omschreven voorkeur voor traditioneel geeft het beeldkwaliteitplan mogelijkheden voor moderne, autonome architectuur.
Gebieden dicht bij de kern hebben een grote aantrekkingskracht door de beschikbare ruimte en de extensieve bebouwingsdichtheid. Het extensieve karakter van het buitengebied moet behouden blijven. De bebouwing is niet gebonden aan een bepaalde bouwstijl en de woningen hebben een individuele uitstraling.

Naast panoramavenster in zuid- en westgevel, wordt openheid naar de openbare ruimte geaccentueerd door een grote pui met daarachter een vide ter plaatse van de entree.
Massa’s die in hoogte verschillen, grijpen in elkaar. Overige gevelopeningen worden, met uitzondering van de garage die meer gesloten blijft, op gelijke wijze gedetailleerd waarbij de puien tot op vloerniveau doorlopen.
De basis wordt gevormd door steenachtige vloeren en wanden die worden ‘ingepakt’ met gevelisolatie en afgewerkt met wit stucwerk. Kozijnen in aluminium.
Door de toepassing van overwegend ‘harde’ materialen wordt het woongedeelte voorzien van een akoestisch plafond.